Nytt avancerat statistiksystem för N.nu

Redistats

Efter många månaders arbete har Jim Westergren nu byggt klart det nya statistiksystemet som heter Redistats.

Detta är nu inbyggt i N.nu och du som har en hemsida på N.nu kan nu se din nya statistik här. Ett exempel på statistik kan ses här.

Systemet erbjuds även till andra hemsidestjänster och bloggplattformar. Det finns en plugin till WordPress och ett API.

Totala besökare och totala sidvisningar

Det gamla statistiksystemet för N.nu visade upp en siffra för totala besökare och totala sidvisningar sedan hemsidans existens.

Dessa togs bort av två anledningar:

  1. Dessa siffrorna räknades ut av det gamla systemet och det nya systemet har endast spårning för ca 30 dagar än så länge.
  2. Dessa siffror har inget mätvärde utan fanns mest med för skojs skull. Ju äldre hemsida desto högre siffra - man kan knappt ha någon nytta av en sådan siffra. Inget annat stort statistiksystem använder dessa siffror (Google Analytics osv). Den siffra som man tittar på mest när man mäter är besökare i veckan och hur grafen ser ut för denna. Det är den man pratar om när man ska sälja annonsering, sälja sin hemsida, jämföra sig med andra osv.

En del personer har dock hört av sig och vill inte förlora sina siffror över totala och jag kan förstå att dessa siffror har ett visst värde och man kanske känner att det är något som man har byggt upp. Jag har därför beslutat att räkna ut dessa siffror och spara dessa för följande hemsidor:

  • Alla hemsidor som har aktuell premium den 10 september 2013.
  • Alla hemsidor som har över 100 hemsidespoäng den 10 september 2013.
  • Endast hemsidor skapade innan 1 augusti 2013.

Om du vill spara dina siffror över totala måste du se till att skaffa premium eller ha över 100 poäng innan den 10 september. Det tar ca 4 sekunder för servern att räkna ut och spara siffrorna per hemsida och just därför kan jag omöjligt spara för alla 50 000 hemsidorna.

Dessa siffror kommer att sparas på en säker plats innan det gamla statistiksystemet med dess data raderas permanent (3,5 GB data). Siffrorna kommer att visas upp för ovan hemsidor i någon form på sidan där du ser statistiken. Givetvis adderas siffrorna från det nya systemet i den totala som du kommer att se.

28 Aug 2013